Osbecks bokskogar med familjen
Väldigt vacker väder men tyvärr också varmt. Meningen var att vi skulle åka iväg redan på morgonen för att köra en liten längre tur idag och vara borta hela dagen men tyvärr var jag inte riktigt 100 % kry på morgonen men jag passade på att baka lite tekakor som vi tog med oss till middagen istället. Mitt på dagen kunde man inte ens vara ute så lite efter kl 17 åkte vi ändå iväg. Det blev inte så lång tur men vi kom i alla fall ut ändå. Vi körde till Hallandsåsen och tog oss en promenad på Osbecks bokskogar istället. Riktigt vackert men ändå svåra stigar om man vill ha utmaningar. Vi valde den vita rundan som var barnvänlig.
Ungefär halvvägs hittade vi en rastplats längs den blåa leden där vi stannade och åt lite. Det blev tomatsoppa och tekakor. Det var riktigt gott. Varma koppens tomatsoppa köpte jag på Hyllinge Caash för 14 kr/st och hade med oss varmt vatten i 2 termosar som man bara kunde hälla i koppen. Hur enkelt som helst. Alla tyckte det var gott. Alltid godare att äta ute tycker jag.
När vi hade ätit klart fortsatte vi att gå men råkade gå fel och följde den blåa stigen en stund tills vi hade gått över en porlande bäck. Då märkte jag att vi var på fel stig och vi fick vända och gå tillbaka till rastplatsen där vi sedan hittade rätt stig. Barnen tyckte att det var jobbigt att gå idag då vi var ute igår med och gick en sväng. Väl vid bilen var alla trötta och nöjda. Bara jag som hade orkat gå mer men det jobbigaste var nog de irriterande myggen som var på oss hela tiden.
Osbecks skogar har fått namnet efter Pehr Osbeck som var präst i området på 1700-talet och var Linnés lärjunge. Från sitt hem i Hasslövs prästgård kunde Osbeck blicka ut över Hallandsåsens sluttning och den omgivande slättbygden.
Här finns idag 5 vandringsleder: blå 4 km, vit 1 km, röd 2 km, gul 2,5 km och Osbecksrundan 2,5 km (som börjar vid Lugnarohögen).
Receptet på tekakorna:
15 st
100 g margarin
5 dl mjölk (använde mandelmjölk)
50 g färsk jäst
2 msk flytande honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula sönder jästen i en stor bunke och häll i lite av den fingervarma vätskan. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vätskan, honungen och saltet.
Häll i mjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i 5 min.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram tre plåtar med bakplåtspapper.
Dela degen i 15 lika stora delar. Forma till runda bullar och klappa ut dem till platta kakor - ca 12 cm i diametern.
Lägg fem kakor på varje plåt och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 5-10 min.
Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 6-7 min, eller tills bröden fått fin färg. Ta ut bröden och låt de svala på ett ugnsgaller.
Ungefär halvvägs hittade vi en rastplats längs den blåa leden där vi stannade och åt lite. Det blev tomatsoppa och tekakor. Det var riktigt gott. Varma koppens tomatsoppa köpte jag på Hyllinge Caash för 14 kr/st och hade med oss varmt vatten i 2 termosar som man bara kunde hälla i koppen. Hur enkelt som helst. Alla tyckte det var gott. Alltid godare att äta ute tycker jag.
När vi hade ätit klart fortsatte vi att gå men råkade gå fel och följde den blåa stigen en stund tills vi hade gått över en porlande bäck. Då märkte jag att vi var på fel stig och vi fick vända och gå tillbaka till rastplatsen där vi sedan hittade rätt stig. Barnen tyckte att det var jobbigt att gå idag då vi var ute igår med och gick en sväng. Väl vid bilen var alla trötta och nöjda. Bara jag som hade orkat gå mer men det jobbigaste var nog de irriterande myggen som var på oss hela tiden.
Osbecks skogar har fått namnet efter Pehr Osbeck som var präst i området på 1700-talet och var Linnés lärjunge. Från sitt hem i Hasslövs prästgård kunde Osbeck blicka ut över Hallandsåsens sluttning och den omgivande slättbygden.
Här finns idag 5 vandringsleder: blå 4 km, vit 1 km, röd 2 km, gul 2,5 km och Osbecksrundan 2,5 km (som börjar vid Lugnarohögen).
Receptet på tekakorna:
15 st
100 g margarin
5 dl mjölk (använde mandelmjölk)
50 g färsk jäst
2 msk flytande honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula sönder jästen i en stor bunke och häll i lite av den fingervarma vätskan. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vätskan, honungen och saltet.
Häll i mjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i 5 min.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram tre plåtar med bakplåtspapper.
Dela degen i 15 lika stora delar. Forma till runda bullar och klappa ut dem till platta kakor - ca 12 cm i diametern.
Lägg fem kakor på varje plåt och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 5-10 min.
Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 6-7 min, eller tills bröden fått fin färg. Ta ut bröden och låt de svala på ett ugnsgaller.
Kommentarer
Skicka en kommentar